U trendu

Kina u potpunosti sprovodi sankcije protiv Severne Koreje

Kina u potpunosti sprovodi sankcije koje su Ujedinjene nacije uvele Severnoj Koreji, izjavio je danas portparol kineskog Ministarstva trgovine Gao Feng.

Prema Gaovim rečima, sankcije UN dozvoljavaju izvesni prelazni rok do primene zabrane uvoza uglja i morskih plodova, pa je u skladu sa tim Kina uvezla 1, 6 miliona tona uglja od Severne Koreje u avgustu, preneo je Rojters.

Kina je prošle subote saopštila da će zabraniti izvoz nekih proizvoda na bazi nafte Severnoj Koreji, kao i uvoz tekstila iz te izolovane zemlje, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN usvojenom nakon najnovije nuklearne probe Pjongjanga.

Kinesko Ministarstvo trgovine saopštilo je da će Kina ograničiti izvoz rafiniranih proizvoda na bazi nafte počev od 1. oktobra i da će odmah zabraniti uvoz kondenzata i tečnog prirodnog gasa, kao i uvoz tekstila iz Severne Koreje, pridržavajući se najnovijih sankcija UN.

Ugovori o trgovini tekstilom koji su potpisani pre 11. septembra biće ispoštovani s tim da se uvozne aktivnosti završe do ponoći 10. decembra, napominje se u saopštenju kineskog Ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.