Kina uspešna u blokiranju prenosa virusa sa čoveka na čoveka

PEKING – Odgovori kineskog zdravstva na epidemiju Kovid-19 dali su zapažene rezultate u blokiranju prenošenja virusa sa čoveka na čoveka, sprecavajući ili bar odgađajući stotine hiljada slučajeva, saopštio je zajednički stručni tim koji čine eksperti iz Kine i Svetske zdravstvene organizacije.

Procena je data na današnjoj konferenciji za novinare u Pekingu, nakon što je tim od 25 članova izveo devetodnevno terensko putovanje u Peking, Guangdong, Sečuanu i Hubej, prenosi kineska agencija Sinhua.

Kina je takođe igrala kritičnu ulogu u zaštiti međunarodne zajednice, kupujući dragoceno vreme za države koje usvajaju aktivne mere prevencije i kontrole i pružajući im korisno iskustvo, saopštio je tim.

Rečeno je i da Kina preduzima oprezne, fazne i uredne korake da postepeno uspostavi red u socijalnom, ekonomskom, obrazovnom i zdravstvenom sektoru, i da bi stoga druge zemlje trebale brzo da preispitaju mere koje su preduzele prema Kini.

Tim je savetovao zemlje da preduzmu aktivne mere praćenja, da teže ranom otkrivanju, dijagnozi, karantinu i lečenju.

Državama sa „uvezenim slučajevima“ ili opažanjem porasta slučajeva savetuje se da odmah aktiviraju nacionalne planove za vanredne situacije kako bi se osiguralo da vlade na svim nivoima preduzmu potrebne intervencione mere kako bi blokirale širenje.

Zemlje bi trebalo da budu pripremljene i da naprave planove za reagovanje u vanrednim situacijama i po potrebi usvoje strože mere, rekao je tim.

Takođe je pozvao zemlje da pojacaju razmenu informacija o izbijanju i ostanu ujedinjene kako bi se zajednički borile sa izazovima koje donosi Kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.