U trendu

Kina: Više od 1700 zdravstvenih radnika zaraženo

PEKING – Više od 1700 zdravstvenih radnika u Kini zaraženo je korona virusom.

AP prenosi današnju izjavu Zeng Jićina, zamenika direktora Nacionalne zdravstvene komisije Kine, da je blizu 1400 ljudi podleglo zarazi koja se proširila Azijom i dospela do SAD i Evrope.

Zeng je izrazio „ozbiljnu zabrinutost“ i saopštio da je Komisija izdala preporuke o merama prevencijie i kontrole u medicinskim ustanovama.

Kineski zvaničnik je saopštio da, prema izveštajima o epidemiološkoj situaciji u proteklih nekoliko dana, medicinski radnici čine oko 3,8 odsto ukupno potvrđenih slučajeva obolelih od korona virusa.

Iz komisije je saopšteno da je novi, značajan porast evidentiranih oboljevanja nastao kao rezultat primene nove metodologije koja je počela da se primenjuje u najugroženijom provinciji Hubej.

Do juče, broj potvrđenih slučajeva u celoj Kini je porastao na 63 851, za 5090 više nego dan ranije, a broj umrlih je porastao za 121 i sada iznosi 1380.

To što se u izveštajima pojavljuje veći broj slučajeva obolelih posledica je primene nove metodologije evidentiranja epidemiološke situacije nego stvarnog stanja i naglog porasta broja oboljenja koji kao da izmiče kontroli.

Prema objašnjenju Yenga, „nova metodologija je uvedena da bi se registrovali i sumnjivi slučajevi, ubrzalo lečenje i adekvatna terapija“.

U međuvremenu, 1000 Tajvanaca se nada da će čarter letovima uskoro stići kućama, ali kineska i tajvanske vlasti ne uspevaju da prevaziđu međusobne razlike i postignu dogovor o sudbini tih ljudi.

„Mi ne želimo da politizujemo situaciju, mi želimo čarter letove“, rekao je izveštaču AP čelnik jedne agencije za posredovanje u pronalaženju bračnih partnera iz Kine i Tajvana.

Za to vreme, juče je u Japanu prijavljena i prva žrtva korone, a danas još pet novih, potvrđenih slučajeva.

Ukupan, potvrđeni broj obolelih u toj zemlji iznosi 256, od kojih je 218 u karantinu na brodu „Dijamantska princeza“, usidrenom kod Jokahame.

Više od 580 slučajeva obolelih i troje preminulih je potvrđeno izvan granica Kine, od toga po jedan slučaj iz Hongkonga, sa Filipina i iz Japana.

Nastojeći da spreči dalje širenje epidemije, kineske vlasti su potpuno zatvorile najteže pogođene gradove u kojima živi preko 60 miliona ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.