U trendu

Kina: Visoki funkcioner izbačen iz partije zbog korupcije

PEKING – Visoki kineski zvaničnik Liu Janping, koji je ranije bio zadužen za istragu korupcije u ministarstvu javne bezbednosti, izbačen je iz vladajuće Komunističke partije i smenjen sa funkcije nakon što je i sam proglašen krivim za korupciju, prenosi Rojters.

Kineska Centralna disciplinska komisija (ČDI) objavila je danas da je pokrenula postupak protiv Liua (67), visokog bezbednosnog zvaničnika koji je kažnjen uoči kongresa stranke u oktobru.

Bivši zamenik ministra javne bezbednosti, Liu je četvrti funkcioner koji je smenjen od 2019, a prema komisiji njegovi glavni prestupi su političke prirode, navodi Rojters.

Osim što je kritikovala Liua zbog „urušavanja ideala i uverenja“ i „gubljenja partijskih principa“, komisija je saopštila da se on pridružio „političkoj bandi“ Sun Lijuna, bivšeg zamenika ministra javne bezbednosti, koji je smenjen zbog političkih prestupa i korupcije 2021.

Odvojeno, komisija je danas takođe saopštila da je Vang Bin, bivši predsednik „Čajna lajf inšurens”, najveće nacionalne osiguravajuće kompanije, i njen bivši sekretar Komunističke partije, izbačen iz partije i razrešen javne funkcije zbog mita i korupcije.

Utvrđeno je da je Vang uzeo mito i zloupotrebio položaj da bi pribavio korist za druge, navodi komisija u saopštenju, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar