U trendu

Kina: Vojska će sprečiti spoljno mešanje oko Tajvana

PEKING – Kineska narodnooslobodilačka armija (KNA) će preduzeti odlučne mere da spreči spoljno mešanje oko Tajvana i predupredi sve pokušaje separatizma, saopštilo je danas kinesko ministarstvo odbrane.

„KNA je spremna za bitku i preduzeće sve neophodne mere da uguši svaki pokušaj spoljnog mešanja i planove za odvajanje takozvanog nezavisnog Tajvana“, naveo je u saopštenju portparol Ministarstva odbrane Vu Ćijen, prenosi TAS S.

On je istakao da jučerašnja poseta američkih kongresmena Tajvanu ozbiljno podriva političku osnovu kinesko-američkih odnosa i dodatno podiže tenzije u Tajvanskom moreuzu.

Vu je rekao i da akcije SAD ozbiljno narušavaju princip jedne Kine i tri zajednička američko kineska kominikea, prenosi agencija RIA Novosti.

Kineska vojska saopštila je danas da je izvela vojne vežbe oko Tajvana, preneo je Rojters pozivajući se na kinesku državnu televiziju.

Vežbe su usmerene na „pogrešan signal“ koji su SAD poslale u vezi Tajvana, saopštio je danas portparol istočne komande Narodne oslobodilačke armije Kine, izvestila je kineska televizija.

Grupa od šest američkih kongresmena, predvođena predsednikom komiteta za spoljne odnose Senata Bobom Menendezom, doputovala je juče na Tajvan u dvodnevnu posetu, preneo je Rojters.

SAD nemaju formalne odnose sa Tajvanom, koji Kina smatra svojom teritorijom, ali su njegov najvažniji međunarodni sponzor i dobavljač oružja, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar