U trendu

Kineska kapsula sa materijalom sa Meseca krenula ka Zemlji

PEKING – Kiineska svemirska kapsula sa materijalom sa Meseca, prvim nakon četrdeset godina, započela je danas povratak ka Zemlji.

Da je kapsula Čeng’e 5 uspešno započela svoj trodnevni povratak na Zemlju potrdila je Kineska nacionalna svemirska administracija (CNSA), prenosi AP.

Kapsula nosi oko 2 kilograma uzoraka sa Meseca i planirano je da sleti u severni deo Kine, u region Unutrašnje Mongolije nakon što se odvoji od ostatka svemirske letelice i spusti uz pomoć padobrana. Materijal vraćen ovom kapsulom bio bi prvi takve vrste nakon onog prikupljenog sovjetskom sondom Luna 24 1976. godine.
Za kamenje i ostale uzorke dobijene bušenjem u mesečevoj kori i uzimanjem direktno sa površine Meseca koje kapsula donosi, moguće je da su milijarde godina mlađi od onih koje su vratile ranije američke i sovjetske misije, što bi pružilo naučnicima uvid u mesečevu istoriju i istoriju drugih tela Sunčevog sistema.

Kineski svemirski program trenutno sprovodi niz velikih misija, uključujući i sondu koja se nalazi na putu do Marsa.

Misija Čeng’e pet, nazvana po imenu boginje Meseca u kineskoj mitologiji, je najambicioznija kineska misija na Mesec do sada, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.