U trendu

Kineska medijska grupa organizovala Forum saradnje kineskih i evropskih medija

Predstavnici 25 medija iz 16 evropskih zemalja  i Kine usvojili su danas na forumu „Evropski partneri za saradnju s medijima 2020“ zajedničku izjavu o jačanju saradnje kineskih i evropskih medija.
Onlajn forum je organizovala Kineska medijska grupa (CMG).

Na skupu je učestvovao i zamenik šefa Odeljenja za publicitet pri Centralnom komitetu CK, direktor i glavni urednik CMG Šen Haisijung koji je istakao  važnost multilateralizma, jačanja dijaloga i razmene i izgradnje kinesko-EU medijskog partnerstva.

Učesnici su raspravljali o uzajamnom poverenju, dijalogu i saradnji i usvojili Zajedničku izjavu o jačanju medijske saradnje, „aktivno promovišući jačanje saradnje kineskih i evropskih medija, pomažući jedni drugima, ujedinjujući se u borbi protiv pandemije i jačajući poverenje medjunarodne zajednice“.

Zamenik šefa Odeljenja za publicitet pri Centralnom komitetu CK, direktor i glavni urednik KMG Šen Haisijung rekao je da „kad glasine budu zamenjene naukom, otudjenje saradnjom, predrasude razumevanjem i strah pouzdanjem, konačno ćemo imati lepo proleće“.

Šen Haisijung je izneo tri predloga za kinesko-evropsku saradnju u medijima. Prvi je produbljivanje saradnje u protivepidemijskom izveštavanju, drugi promovisanje razmene poseta i razmene izmedju medijskih radnika, a treći jačanje mehanizama saradnje.

Šen je istakao da „Kina i EU imaju široki konsenzus i zajedničke interese u podršci i praktikovanju multilateralizma, jačanju globalne protivepidemijske saradnje i zajedničkom promovisanju globalnog ekonomskog oporavka i suočavanju sa klimatskim promenama“.

„Naš zajednički jezik mnogo je više od naših razlika. Dijalog, razmena i saradnja kineskih i evropskih medija takodje će ući u novu fazu tešnjeg, dubljeg i pragmatičnijeg“, dodao je.

Predsednik Rojtersa Majkl Friedenberg je na forumu rekao da se mora „shvatiti važnost saradnje u novom medijskom ekosistemu“.

„Saradnju možemo postići kroz vesti, industrijske saveze, nove poslovne mogućnosti, platforme za razmenu sadržaja… Kineska centralna radio i televizija i njena Medjunarodna agencija za video vesti važni su partneri Rojtersa.Zajedno ćemo globalnim korisnicima pružiti brže, pouzdanije i verodostojnije globalne vesti“, podvukao je Friedenberg.

Paolo Panera, Glavni urednik i izvršni direktor italijanske medijske grupe Klas Editori (Class Editori) Paolo Panera govorio je o potpisivanju Memoranduma o razumevanju „Pojas i put“ između Kine i Italije.

On je izrazio uverenje da će „aktivno zalaganje predsednika Si Djinpinga za jačanje informacione saradnje u okviru Pojasa i puta od velikog je značaja i sigurno će postići plodne rezultate“, rekao je.

Prema njegovim rečima, ukoliko ne bude dvosmerne i iskrene komunikacije neće biti potpunog poverenja i pune saradnje. Mediji su odigrali važnu ulogu u prijateljskim odnosima medju zemljama i narodima sveta. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.