U trendu

Kineska sonda sletela na Mars (video)

Kineska svemirska letelica danas je uspešno sletela na površinu Marsa, čime je Kina postala druga država posle SAD kojoj je to pošlo za rukom.

Tajnven-1 spustio je rover na ledeni deo Marsa poznat kao Utopija Planitia, i postao prva kineska svemirska letelica na Crvenoj planeti, izvestila je državna novinska agencija Sinhua, a prenosi Rojters.

Kineski predsednik Si Đinping uputio je tim povodom čestitku svima koji su uključeni u ovu istorijsku misiju.

Roveru Džurong, nazvan po starom bogu vatre, trebalo je više od 17 minuta da rasklopi svoje solarne panele i antenu i pošalje signale zemaljskoj kontroli udaljenoj više od 320 miliona kilometara ,a njegov zadatak je da proučava tlo i atmosferu planete.

Kina je postala i treća zemlja, nakon Sovjetskog Saveza i SAD koja je spustila rover na Mars, ali druga koja je to uspešno uradila pošto je veza sa sovjetskom sondom izgubljena nekoliko sekundi nakon sletanja.

Kina je 2019. godine postala prva zemlja koja je spustila sondu na malo istraženu dalju stranu Meseca, a u decembru je na Zemlju donela kamenje sa Meseca, što je prvi put neko učinio od sedamdesetih godina prošlog veka.

Peking planira i druge ambiciozne projekte koji uključuju i uspostavljanje svemirske stanice do 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar