U trendu

Kineska vlada saopštila da će se usprotiviti planovima SAD za prodaju TikTok-a

PEKING – Kineska vlada saopštila je danas da će se usprotiviti mogućim američkim planovima da primoraju kineskog vlasnika TikTok-a da proda tu aplikaciju zbog navodnih bezbednosnih rizika i upozorila da bi takav potez narušio poverenje investitora u SAD.
„Ukoliko su vesti tačne, Kina će se tome odlučno suprotstaviti“, rekla je portparol kineskog Ministarstva trgovine Šu Jueting.

Prisilna prodaja Tik Tok-a bi ozbiljno oštetila investitore iz više zemalja, uključujući Kinu, ukazala je Šu.
Izvršni direktor TikTok-a Šu Zi Ču trebalo bi danas da se pojavi pred odborom američkog Kongresa da bi izneo stavove zbog čega ne bi trebalo zabraniti popularnu kinesku aplikaciju za deljenje video zapisa.

Očekuje se da će Šu saopštiti Komitetu za energetiku i trgovinu američkog Predstavničkog doma da TikTok daje prioritet bezbednosti svojih mladih korisnika, kao i da će odbaciti navode da aplikacija predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost, prema njegovim napomenama objavljenim pre obraćanja.

Američki kongresmeni pozvali su na zabranu TikTok-a zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, navodeći da bi aplikacija mogla da se koristi za špijuniranje američkih korisnika, preneo je AP.
Vlade širom sveta zabrinute su da bi vlasnik TikTok-a, kineska kompanija „Bajt dens“, mogla da preda kineskoj vladi istoriju pregleda ili druge podatke o korisnicima ili da promoviše svoju propagandu i navodne dezinformacije.

Vol strit džornal izvestio je da vlasti SAD razmatraju da zabrane TikTok ukoliko „Bajt dens“ ne proda aplikaciju.
Parlamenti SAD, Velike Britanije i Novog Zelanda zabranili su korišćenje TikTok-a na službenim telefonima vlade.

Indija je zabranila TikTok i desetine drugih kineskih aplikacija iz razloga, kako je navela, bezbednosti i privatnosti.
Norveški parlament zabranio je danas TikTok i aplikaciju za razmenu poruka Telegram na uređajima sa pristupom sistemima skupštine, a zabrana stupa odmah na snagu, saopštila je norveška novinska agencija NTB.
Telegram je aplikacija za razmenu poruka koju su osnovali braća Pavel i Nikolaj Durov, rođeni u Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar