U trendu

Kineska vojska neće sedeti skrštenih ruku ako Pelosi poseti Tajvan

Kina je ponovo upozorila Sjedinjene Američke Države da Kineska narodnooslobodilačka armija (KNA) neće sedeti skrštenih ruku ako predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi poseti Tajvan, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijen izneo je to upozorenje na dnevnom brifingu u ponedeljak.

„Kina je u više navrata izražavala SAD svoju ozbiljnu zabrinutost zbog ovog pitanja i stava da se odlučno protivi poseti Pelosi Tajvanu i naglasila teške posledice ako se to dogodi“, rekao je Džao.

„Oni koji se igraju vatrom od vatre će i stradati. Verujemo da je američka strana potpuno svesna snažne i jasne poruke Kine“, dodao je.

Džao je naglasio da bi poseta Tajvanu predstavljala grubo mešanje u unutrašnje stvari Kine, ozbiljno bi narušila suverenitet i teritorijalni integritet Kine, bezobzirno pogazila princip jedne Kine, u velikoj meri ugrozila mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, ozbiljno bi narušila odnose Kine i SAD i dovela do veoma ozbiljne situacije i teških posledica.

„Kina još jednom upozorava američku stranu da je u stanju pripravnosti, KNA neće sedeti skrštenih ruku i preduzeće odlučne i snažne kontramere da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet“, rekao je Džao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar