U trendu

Kineske snage izvele jos jednu rundu vežbi u blizini Tajvana

ŠANGAJ – Kineske oružane snage izvele su još jednu rundu vojnih vežbi u blizini Tajvana prošle nedelje kako bi poboljšale zajedničke borbene operacije, saopštila je danas Narodnooslobodilačka armija.

Istočna komanda Narodneoslobodilačke armije navela je u saopštenju da su sredstva mornarice i vazduhoplovstva izvela vežbe od petka do nedelje na istoku i jugozapadu Tajvana kako bi „dalje testirala i poboljšala zajedničku borbenu sposobnost više službi i naoružanja“, prenosi agencija Rojters.

Odgovarajući na pitanja u Parlamentu, ministar spoljnih poslova Tajvana DŽozef Vu rekao je da Kina i dalje predstavlja pretnju.

„Ali mi imamo odlučnost da branimo svoju zemlju“, poručio je on.

Tajvanske vazduhoplovne snage su u petak pokušale da upozore 18 kineskih aviona koji su ušli u njihovu zonu protivvazdušne odbrane, saopštilo je ministarstvo odbrane u Tajpeju.

Tajvan je trenutno u stanju pojačane pripravnosti zbog bojazni da bi Kina mogla da iskoristi sukob u Ukrajini da napravi sličnu vojnu akciju na ostrvu koje smatra svojom teritorijom, iako vlada u Tajpeju nije prijavila nikakve naznake da Peking priprema potencijalni napad, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar