U trendu

Kineski astronauti stigli na Zemlju posle 90-dnevne misije

PEKING – Tri kineska astronauta vratila su se danas na Zemlju nakon 90 dana boravka na prvoj svemirskoj stanici svoje zemlje, najdužoj kineskoj svemirskoj misiji do sada.

Nije Haišeng, Liju Boming i Tang Hongbo sleteli su danas svemirskim brodom Šenžou-12 nešto posle 13.30 po lokalnom vremenu nakon što su se juče ujutro odvojili od matične svemirske stanice, prenosi AP.

Državna televizija ČTV prikazala je snimke svemirskog modula sa astronautima koji je padobranima sleteo u pustinju Gobi gde su ga čekali helikopteri i terenska vozila.

Nekoliko minuta kasnije, ekipa tehničara počela je da otvara poklopac kapsule, koji je izgledao neoštećen.

Nakon lansiranja 17. juna, komandant misije Nije i astronauti Liju i Tang dva puta su izlazili u svemir da bi postavili mehaničku ruku dužine 10 metara (33 stope) i obavili komunikaciju sa liderom kineske Komunističke partije Si Đinpingom.

Iako je kineska vojska, koja vodi svemirski program, objavila samo nekoliko detalja, očekuje se da će astronauti u naredne dve godine odlaziti u 90-dnevne misije na svemirsku stanicu kako bi je osposobljavali da u potpunosti bude funkcionalna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.