U trendu

Kineski gradovi suočavaju se sa visokim temperaturama

PEKING – Desetine kineskih gradova suočavaju se sa visokim temperaturama, u pojedinim mestima toplotni talas „topio“ je krovove zgrada, a sparno vreme nateralo ljude da traže hlad u skloništima pod zemljom.

Od danas, 68 gradova, uključujući Šangaj i obližnji grad Nanking izdali su crvena upozorenja, najviša u sistemu upozorenja na toplotne talase od tri nivoa, predvidajući temperature veće od 40 stepeni Celzijusa u naredna 24 sata, preneo je Rojters.

Vlasti Šangaja, gradu koji se i dalje bori protiv sporadičnih epidemija korona virusa, upozorile su svojih 25 miliona stanovnika da se pripreme za toplo vreme ove nedelje.

Od početka vođenja evidencije 1873. godine, Šangaj je imao samo 15 dana sa temperaturama iznad 40 stepeni Celzijusa.

„Ove godine vrućina je stigla malo ranije“, rekla je jedna stanovnica Šangaja.

Kina se ove godine suočava sa letom kontrasta, sa toplotnim talasima i obilnim padavinama koji se smenjuju.

Vlasti su upozorile na potencijalne vremenske nepogode od sredine jula, tradicionalno najtoplijeg i najvlažnijeg doba godine.

Kako je je prikazano na državnoj televiziji, u gradu u južnoj provinciji Đangsi, deo puta se zbog vrućine podigao najmanje 15 centimetara.

Grad Nanking, poznat po svojim vrelim letima, od nedelje je otvorio podzemna skloništa za svoje stanovnike opremljenim internetom, knigama, aparatima za vodu, pa čak i mikrotalasnim rernama.

Grad je je danas izdao crveno upozorenje zbog dolazećih vrućina.

U gradu Čongkingu, drugom gradu sa najtoplijim letima, krov jednog od muzeja bukvalno se otopio, a crepovi tradicionalnog kineskog krova su pucali, pri čemu je i ovaj grad takođe juče izdao crveno upozorenje.

Ove nedelje predviđa se da će visoke temperature, vlažnost i ultraljubičasto zračenje zahvatiti centralni grad Vuhan, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar