U trendu

Kineski istraživači preporučuju smanjenje upotrebe kortizola pri operaciji tumora hipofize

Tim kineskih istraživača je pokazao da uskraćivanje perioperativnog dodatka hidrokortizona može biti bezbedno za neke pacijente sa adenomom hipofize, smanjujući nepotrebnu upotrebu kortizola.

Studiju su sproveli istraživači u bolnici PUMCH (Peking Union Medical College) u okviru Kineske akademije medicinskih nauka, a nedavno je objavljena u vrhunskom medicinskom časopisu JAMA Network Open, prenosi Sinhua.

Svake godine oko 270.000 ljudi širom sveta ima dijagnozu adenoma hipofize, drugog najčešćeg tipa primarnog tumora mozga i podvrgne se neurološkoj operaciji.

Kortizol se decenijama koristi za izbegavanje postoperativne nadbubrežne insuficijencije. Međutim, upotreba kortizola može dovesti do mnogih drugih poremećaja kao što su dijabetes ili poremećaj elektrolita.

Nedavne opservacione studije su sugerisale da bi uskraćivanje upotrebe perioperativnog kortizola moglo biti bezbedno za pacijente sa adenomom hipofize sa intaktnim osovinama hipotalamus-hipofiza-nadbubrežna žlezda (HPA).

Počevši od 2020. godine, istraživački tim sa odeljenja za neurohirurgiju u PUMCH-u sproveo je nasumično kliničko ispitivanje koje je uključilo 436 pacijenata starosti od 18 do 70 godina, od kojih su svi imali netaknute HPA ose i bili su podvrgnuti operaciji adenoma hipofize, naveo je prvi autor Guo Siaopeng iz PUMCH-a.

Rezultati su pokazali da je isključivanje hidrokortizona bilo bezbedno i da nije manjkavo u odnosu na konvencionalnu terapiju suplementacije kortizola za ove pacijente, u odnosu na incidencu postoperativne adrenalne insuficijencije, rekao je Guo.

Pored toga, incidencija dijabetesa ili poremećaja elektrolita takođe se značajno smanjila kod pacijenata koji nisu primali terapiju kortizolom, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.