U trendu

Kineski list: Bravo za kineske antišpijunske aktivnosti

Uticajni kineski državni list „Čajna global tajms“ pozdravio je danas antišpijunske napore Kine, nakon što je „Njujork tajms“ pisao da su kineske vlasti ubile ili zatvorile od 10 do 20 izvora CIA-e i time sprečile američke špijunske operacije.

Kineski list ističe u uvodniku objavljenom u njegovim izdanjima na kineskom i engleskom jeziku da je, ukoliko su ti navodi tačni, to „pobeda za Kinu“, prenosi Rojters.

„Ako je u tom članku izneta istina, želeli bismo da aplaudiramo kineskim antišpijunskim aktivnostima. Ne samo što je raskrinkana kineska špijunska mreža, već Vašington nije imao pojma šta se dešava i s kojim delom špijunske mreže su stvari krenule po zlu“, ističe „Čajna global tajms“.

Američki dnevnik je u subotu naveo da su Kinezi ubili najmanje 12-ak osoba koje su pružale informacije američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji između 2010. i 2012. godine, raskrinkavši mrežu koja je godinama građena.

„To bi se moglo shvatiti kao značajna pobeda. Možda to čak znači da, čak i ako bi CIA pokušala da obnovi svoju špijunsku mrežu u Kini, mogla bi da se suoči sa istim rezultatom“, navodi se u uvodniku kineskog lista.

„Čajna global tajms“ ocenjuje, takođe, da je „priča o izvoru koji je upucan u dvorištu vlade potpuno izmišljena, i to u američkom stilu“.

Kineska vlada još nije reagovala na članak u „Njujork tajmsu“, napominje britanska agencija, dodajući da kinesko Ministarstvo državne bezbednosti, koje nadzire antišpijunske operacije, nema javno dostupan broj telefona niti svoj sajt, za razliku od drugih kineskih ministarstava.

Iako je sajt „Njujork tajms“ blokiran u Kini, kao i sajtovi mnogi zapadnih novinskih organizacija, ova priča je predmet širokih rasprava, a zainteresovala je i druge kineske medije, naročito onlajn novinske portale.

Izazvala je i hiljade komentara na mreži Veibo, kineskoj verziji Tvitera, gde su mnogi izrazili zadovoljstvo što je špijunska mreža razbijena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar