U trendu

Kineski ministar spoljnih poslova o američkom kršenju suvereniteta Kine

Ne obazirući se na zvanična saopštenja Kine, predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi drsko je nastavila sa posetom kineskom regionu Tajvan, rekao je kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenela je Sinhua.

Taj potez ozbiljno krši princip jedne Kine, zlonamerno narušava suverenitet Kine i otvoreno se upušta u političke provokacije, što je izazvalo snažno ogorčenje u kineskom narodu i široko rasprostranjeno protivljenje međunarodne zajednice.

To još jednom dokazuje da su neki američki političari postali “tvorci problema“ u odnosima Kina-SAD i da su Sjedinjene Države postale “najveći razarač“ mira u Tajvanskom moreuzu kao i regionalne stabilnosti.

Sjedinjene Države ne bi trebalo da sanjaju o ometanju ponovnog ujedinjenja Kine. Tajvan je deo Kine. Potpuno ponovno ujedinjenje Kine je trend vremena i istorijska neminovnost. Nećemo ostaviti prostora za snage “tajvanske nezavisnosti“ i spoljno mešanje.

Bez obzira na to kako Sjedinjene Države podržavaju ili popuštaju snagama „tajvanske nezavisnosti“, sve će to biti uzalud. SAD će u istoriji ostaviti samo još ružniji trag o grubom mešanju u unutrašnje stvari drugih zemalja. Tajvansko pitanje je nastalo u vreme kada je zemlja bila slaba i haotična, i sigurno će se završiti nacionalnim podmlađivanjem.

Sjedinjene Države ne treba da maštaju o potkopavanju razvoja i revitalizacije Kine. Kina je našla pravi put razvoja u skladu sa sopstvenim nacionalnim uslovima. Pod vođstvom Komunističke partije Kine, 1,4 milijarde Kineza korača ka modernizaciji u kineskom stilu.

Postavljamo razvoj naše zemlje i nacije na osnovu sopstvenih snaga i želimo da mirno koegzistiramo i razvijamo se zajedno sa drugim zemljama. Ali nikada nećemo dozvoliti da bilo koja zemlja podriva stabilnost i razvoj Kine.

Izazivanje problema po pitanju Tajvana u pokušaju da se odloži razvoj Kine i potkopa mirni uspon Kine biće potpuno uzaludno i sigurno će dovesti do potpunog neuspeha.

Sjedinjene Države ne bi trebalo da maštaju o manipulaciji geopolitičkim igrama. Traženje mira, stabilnosti, razvoja i saradnje u kojoj svi dobijaju zajedničke su težnje zemalja regiona.

Uvođenje Tajvanskog pitanja u regionalnu strategiju od strane Sjedinjenih Država, što podgreva tenzije i raspiruje konfrontaciju, protivno je trendu regionalnog razvoja i protivno je očekivanjima ljudi u Azijsko-pacifičkom regionu. To je veoma opasno i glupo.

Princip jedne Kine postao je osnovna norma koja reguliše međunarodne odnose i sastavni deo međunarodnog poretka posle Drugog svetskog rata.

Ono što Sjedinjene Države treba da urade jeste da odmah prestanu da krše ciljeve i principe Povelje UN i prestanu da igraju na „tajvansku kartu“ da bi uznemirili azijsko-pacifički region.

Sjedinjene Države ne bi trebalo da maštaju o svojevoljnom iskrivljavanju činjenica. Američka strana je tvrdila da Kina eskalira situaciju, ali osnovne činjenice su da su SAD prve isprovocirale Kinu po pitanju Tajvana i eklatantno narušile kineski suverenitet i teritorijalni integritet.

Američka strana je tvrdila da je postojao presedan posete predsednika Predstavničkog doma kongresa SAD Tajvanu. Ipak, osnovna istina je da se greške iz prošlosti ne mogu koristiti kao izgovor da se ponavljaju danas.

Američka strana je tvrdila da ne može da obuzda Kongres zbog podele vlasti. Ali osnovna norma međunarodnog prava je da SAD moraju ispunjavati svoje međunarodne obaveze, a ključni političari ne bi trebalo da se ponašaju loše.

Takođe se tvrdilo da težnja Kine za ponovnim ujedinjenjem predstavlja „pretnju“ za Tajvan, ali osnovna logika je da je Tajvan neotuđivi deo kineske teritorije i da je tajvansko pitanje čisto unutrašnja stvar Kine. Zakonito je i opravdano da Kina podržava teritorijalni integritet i protivi se secesiji.

Želim da naglasim da je princip jedne Kine ključna stabilizujuća snaga za mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza, a tri zajednička saopštenja Kine I SAD su prava „zaštitna ograda“ za miran suživot Kine i SAD.

Držanje za Sjedinjene Države u potrazi za „nezavisnošću“ je ćorsokak, a pokušaji da se tajvansko pitanje iskoristi za obuzdavanje Kine osuđeni su na neuspeh.

Suočen sa velikim ciljem nacionalnog ujedinjenja, kineski narod ima hrabrosti da ne bude zaveden zabludama ili uplašen zlom, ima ambiciju da nikada ne bude zastrašen ili slomljen, odlučnost da se ujedini kao jedan, i sposobnost da odlučno zaštiti nacionalni suverenitet i nacionalno dostojanstvo, prenela je Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.