Kineski novinar osudjen na 15 godina zatvora zbog kritike vlasti i partije

Kineski novinar i bloger Čen Djeren, koji je prema pravosudju kritikovao Komunističku partiju na vlasti i vladu, osudjen je na 15 godina zatvora, saopštio je danas kineski sud.

Čen, nekada novinar državnog lista Ženmin žibao, osudjen je na sudu u provinciji Hunan. Optužen je za „dela provokacije, iznude, nezakonite trgovine i korupciju“, naveo je sud i dodao da će pored zatvora morati da plati novčanu kaznu od sedam miliona juana (oko milion evra).

Sud je u presudi naveo da je novinar od 2015. godine na društvenim mrežama prenosio „lažne informacije“ kako bi potom ucenjivio osobe koje su pomenute u tekstovima.

Potom je „napadao i omalovažavao partiju i vladu, sudske organe i njihovo osoblje“, dodao je sud.

Kinesko udruženje za zaštitu ljudskih prava (Chinese Human Rights Defenders – CHRD) odmah je reagovalo i zatražilo neposredno oslobadjanje novinara.

Udruženje je navelo da su Čen i nekoliko njegovih članova porodice, uhapšeni u leto 2018. godine, odmah po emitovanju na njegovom sajtu nekoliko tekstova u kojima su lokalni zvaničnici optuženi za korupciju.

„Teška kazna koju je dobio Čen predstavlja jasno upozorenje za nezavisne blogere, novinare i gradjane“, naveo je CHRD.

Prema rang listi slobode medija medjunarodnog udruženja Reporteri bez granica (RSF), Kina zauzima 177. mesto od ukupno 180.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.