Kineski zvaničnik: Oni koji nisu patriote ne mogu u upravljačke strukture Hongkonga

Kineski zvaničnik zadužen za pitanje Honkonga Džang Sijaoming izjavio je danas da se „onima koji nisu patriote a posebno separatistima… neće dozvoliti da ulaze u upravljačku strukturu Hongkonga“.

„Usavršavanje izbornog sistema u Hongkongu ima za cilj da se obezbedi pravna i sistematska garancija za potpunu realizaciju politike ‘patriote upravljaju Hongkongom’. Stoga se neće dozvoliti onima koji to nisu, naročito separatistima, da ulaze u upravljačku strukturu u regionu“, podvukao je Džang, koji je zamenik šefa Kancelarija za poslove Hongkonga i Makaoa pri Državnom savetu Kine.

Na konferenciji za novinare povodom odluke Svekineskog narodnog kongresa o „usavršavanju izbornog sistema“ u Hongkongu Džang je precizirao prva tačkla sprovodjenja politike „patriote upravljaju Hongkongom“ podrazumeva da „oni koji nisu patriote ne mogu da ulaze u strukturu vlasti ili upravljanja, što ne znači da oni ne mogu normalno da žive i rade u Hongkongu, nego samo da nemaju pravo na učešće u upravljanju Hongkongom“.

„Drugo, oni koji nisu patriote, a posebno separatisti, će biti isključeni iz upravljačke strukture Hongkonga. To ne znači da će sve osobe iz opozicionih ili pandemokratskih stranaka biti izbačene iz upravljačke strukture. Medju tim ličnostima su i patriote, koje će moći da učestvuju na izborima“, naveo je Džang.

On je rekao da će „na taj način Zakonodavni savet Hongkonga bolje zastupati gradjane, i da je moguće u Savetu čuti više glasova, uključujući i kritike na račun Vlade“.

„Jedino što će biti drugačije nego ranije je da se u Savetu više neće videti oni poslanici koji se ružno ponašaju“ naveo je Džang.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.