U trendu

Kišida i saudijski princ razgovarali o naftnom tržištu

RIJAD – Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman istakao je u današnjem telefonskom razgovoru sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom važnost poštovanja sporazuma OPEK+ i želju Rijada da se održi ravnoteža i stabilnost tržišta nafte, prenosi Rojters pozivajući se na saudijske državne medije.

Kako se navodi, dve strane su takođe razmotrile i trenutna dešavanja u Ukrajini.

Princ bin Salman i britanski premijer Boris Džonson dogovorili su juče u Rijadu da rade zajedno na obezbeđivanju stabilnih energetskih tržišta nakon ruske invazije na Ukrajinu, kao i na jačanju trgovinske, odbrambene i bezbednosne saradnje, saopšteno je iz Džonsonvog kabineta posle njegove posete Saudijskoj Arabiji.

List Tajms je ranije izvestio da će Džonson ove nedelje otputovati u Saudijsku Arabiju, kako bi pokušao da ubedi tamošnje vlasti da povećaju proizvodnju nafte, pozivajući se na izvore koji tvrde da je on izgradio dobre veze sa rukovodstvom ove zemlje.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati se do sada nizu odazvali pozivima SAD da iskoriste svoje rezervne proizvodne kapacitete kako bi se zaustavilo „divljanje“ cena sirove nafte koje preti da izazove globalnu recesiju usled ruskog napada na Ukrajinu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar