U trendu

Kišida: Istočna Azija bi sutra mogla postati Ukrajina

LONDON – Japanski premijer Fumio Kišida upozorio je danas da bi se invazija na Ukrajinu mogla ponoviti u istočnoj Aziji ako vodeće sile ne budu imale jedinstven odgovor i naglasio da se mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu moraju održati.

Kišida je danas nakon sastanka sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u Londonu rekao da je sada trenutak da Grupa sedam najrazvijenijih država (G7) učvrsti svoje jedinstvo, prenosi Rojters.

„Saradnja među zemljama koje dele univerzalne vrednosti postaje sve važnija. Moramo da sarađujemo sa našim saveznicima i da nikada ne dozvolimo jednostrani pokušaj da se promeni status kvo upotrebom sile u Indo Pacifiku, posebno u istočnoj Aziji“, rekao je on.

Kišida je napomenuo da bi istočna Azija sutra mogla postati Ukrajina, navodi britanska agencija.

„Mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu ključni su ne samo za bezbednost Japana, već i za stabilnost međunarodne zajednice. Japan ostaje pri svom stavu da očekuje mirno rešenje kroz dijalog o pitanjima koja se tiču Tajvana i situaciju pažljivo prati iz te perspektive“, izjavio je Kišida koji je u London stigao nakon posete državama jugoistočne Azije.

On je rekao i da G7 mora da pokaže da Moskvi slede posledice za agresiju u Ukrajini i najavio da će još oko 140 pojedinaca biti dodato na listu sankcija, kao i da će Tokio zabranu izvoza proširiti na ruske vojne firme, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar