U trendu

Kišida iz Hirošime poslao poruku protiv atomskog oružja

TOKIO – Japanski premijer Fumio Kišida poručio je danas tokom posete Hirošimi, prvom gradu koji je pretrpeo nuklearni napad, da je mogućnost da će Rusija koristiti nuklearno oružje „sve realnija“.

Japan, jedina zemlja napadnuta atomskim oružjem, redovno se izjašnjava protiv nuklearnog naoružanja, a Kišida, koji predstavlja Hirošimu u parlamentu, posetio je danas gradski spomenik mira i muzej sa američkim ambasadorom Ramom Emanuelom, prenosi Rojters.

„Kako je moguća upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije sve realnija, verujem da će poseta ambasadora Emanuela Hirošimi i njegovo iskustvo sagledavanja nuklearne realnosti, poslati snažnu poruku međunarodnoj zajednici“, izjavio je Kišida japanskim medijima.

On je rekao i da veruje da je ova poseta imala smisao kao i da je ruski rat u Ukrajini ukazao na poteškoće u stvaranju sveta bez nuklearnog oružja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak, na pitanja o nuklearnom oružju, da će ga Rusija koristiti “samo ako bude ugroženo njeno postojanje”.

Lideri Grupe sedam industrijskih sila upozorili su u četvrtak Rusiju da ne koristi biološko, hemijsko ili nuklearno oružje u ratu sa Ukrajinom, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.