U trendu

Kitarović: Izmeštanje HV iz gradova ranije bila je greška

ZAGREB – U Puli je danas svečano otvorena kasarna „Hrvatski branitelji Istre“, a predsednica i vrhovni komandant, Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da se tim činom završava krug povratka Hrvatske vojske u gradove koji imaju posebno značenje u tradiciji hrvatske vojske, te istakla da je njiovo ranje izmeštanje bila greška.

Kitarović je rekla da je obeležavanje povratka Hrvatske vojske u Pulu srećan i svečan dan i dodala da se time završava krug povratka Hrvatske vojske u Vukovar, Sinj, Varaždin, Ploče, a sada i Pulu.

„Koji god da su bili razlozi izmeštanju Hrvatske vojske iz tih gradova, to bila je bila strateška greška, kako bezbednosna, tako i razvojna i politička. Danas tu grešku ispravljamo i zaokružujemo ravnomerni raspored Hrvatske vojske u svim delovima ‘Lijepe Naše’, za šta sam se zauzimala od početka preuzimanja mandata“, rekla je Grabar Kitarović, preneli su hrvatski mediji.

Dodala je i da ovaj povratak Hrvatske vojske ne znači samo više bezbednosti za Hrvatsku, Pulu i Istarsku županiju, već će to, kazala je, biti podsticaj i ekonomskim i drugim vidovima života.

Rekla je i da hrvatski narod veruje svojoj vojsci jer je ona iz njega proizašla, živi sa svojim narodom i služi mu.

Istakla je i da odbrambena izdvajanja za modernizaciju Hrvatske vojske nisu tek trošak budžetskih stredstava, već itekako isplativa investicija u sbezbednost Hrvatske.

Zbog toga, smatra ona, hrvatska će nastaviti započete projekte modernizacije i postupno povećanje odbrambenog budžeta.

Predviđeno je da u pulsku kasarnu ubude razmešteno oko 140 pripadnika Hrvatske vojske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.