Klintonovoj dva miliona više glasova

Kandidatkinja demokrata Hilari Klinton osvojila je dva miliona glasova više od Donalda Trampa na predsedničkim izborima održanim 8. novembra.

Foto: Beta

Foto: Beta

Prednost Klintonove porasla je na 1,5 odsto, ali to ne utiče na ishod izbora, navodi se u analizi „Kuk politikal reporta“ (Cook Political Report).

Kako se navodi u izveštaju, za Hilari Klinton je glasalo 64.227.372, dok je za Trampa glasalo 62.212.752 birača.

Donald Tramp je osvojio 290 elektorskih glasova, u odnosu na 232 koliko je osvojila kandidatkinja demokrata, koja je priznala poraz. Za pobedu na izborima bilo je potrebno 270 elektorskih glasova, podseća francuska agencija AFP.

Na predsedničkim izborima u SAD 2000. godine demokratski kandidat Al Gor izgubio je izbore od republikanca Džordža V. Buša, iako je osvojio 544.000 glasova više.

Kako navodi britanski list „Independent“, dok republikanac provodi dane u Tramp tornju u Njujorku sastavljajući svoju vladu, prednost njegove rivalke na izborima nastavlja da raste.

Amerikanci biraju predsednika indirektno, sistemom koji se zove izborni koledž (Electoral College) i koji je definisan već u drugom članu američkog Ustava. Kada američki građanin glasa, on poručuje predstavnicima svoje savezne države ili elektorima za koga treba da glasaju.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar