Klix: BiH jos ne zna koju, kada i koliko vakcina će dobiti

SARAJEVO – Iz Ministarstva civilnih poslova BiH tvrde da su ispunjeni svi zahtevi za dostavu vakcina putem COVAX programa, ali da i dalje nema povratnih informacija o tome koju vakcinu, kada i u kojim količanama će oh dobiti, piše sarajevski portal Klix.

To, navodi se, znači da BiH još uvek nema zvaničnu informaciju da li je Pfizer/BioNTeć vakcina u programu COVAX-a i da li će baš te vakcine stići do građana BiH ili se očekuju neke druge.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se najava dolaska vakcina krajem januara ili početkom februara ponovo odloži do marta ili aprila, iz tog resora kažu da nemaju takvu informaciju.

„Ministarstvo nije dobilo ni informaciju o datumu isporuke pa se ne može govoriti o bilo kakvom odlaganju“, naveli su.

Što se tiče direktne nabavke vakcina, u vezi s inicijativom koja je dobila „zeleno svetlo“ u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, za sada ostaje mrtvo slovo na papiru, piše portal.

„Odluku Parlamenta BiH treba da razmatra Savet ministara BiH. Tek nakon toga ministarstvo, uz pribavljene saglasnosti entiteta i Brčko ditrikta, može pokretati bilo kakve aktivnosti. Treba imati u vidu da ministarstvo nema sredstva na raspolaganju ii da nije u mogućnosti da na svoju ruku stvara bilo kakve finansijske obaveze drugim institucijama“, kazu u tom resoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.