U trendu

Klix: Sudija Niambe osporavala razmere zločina u Srebrenici

SARAJEVO – Uoči sutrašnjeg izricanja drugostepene presude generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću sarajevski portal Klix piše da je predsedavjuća Sudijskog veća Matimba Niambe iz Zambije svojevremeno izdvojila mišljenje u slučaju Zdravka Tolimira, kada je za rat u BiH rekla da je bio „građanski, osporavajući pritom razmere zločina u Srebrenici, stepen krivice rukovodstva Republike Srpske, kao i da je Tolimira smatrala nevinim“.

Portal podseća da se sudija Niambe tada, kako navode, „suprotno stavovima većine članova Veća nije složila da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao UZP prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana“.

„Ne smatram da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava želelo da ode i da je, uz pomoć ARBiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde. Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo ‘prisilno premeštanje’ doprinelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namjrom“, napisala je tada sudija Niambe u izdvojenom mišljenju.

U prvostepenom postupku Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Sud ga je pritom odlučio da je Mladić odgovoran za genocid pocinjen nad bošnjackim stanovništvom u Srebrenici 1995.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.