U trendu

Kluge: Svestan sam nezadovoljstva u BiH zbog vakcina

SARAJEVO – Direktor Regionalne kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge izjavio je danas da je svestan nezadovoljstva građana Bosne i Hercegovine zbog vakcina i najavio novi kontingent od više od 106.000 doza Fajzerovih cepiva.

U intervjuu za Klix.ba, Kluge je komentarisao nezadovoljstvo BiH zbog toga što u Kovaks programu nije dobila onoliko vakcina koliko je očekivala, rekavši da oseća nezadovoljstvo građana BiH i mnogih drugih zemalja u regionu.

“Raspodela vakcina počiva na principu pravednosti, a ne na finansijskim kriterijumima. Jasna svrha je distribuirati vakcine pravično (i vremenski i količinski) svim zemljama učesnicama… Tempo pravične isporuke vakcina u sve zemlje zavisiće od globalnog snabdevanja”, poručio je direktor Regionalne kancelarije SZO za Evropu.

Bosna i Hercegovina, zemlja koja sama finansira svoje potrebe, druga je zemlja na Zapadnom Balkanu koja je dobila vakcine preko instrumenta Kovaks, dodao je Kluge i najavio nove kontingente.

“Zadovoljstvo mi je da najavim da se sledeća pošiljka iz Kovaksa s više od 100.600 doza Fajzerove vakcine očekuje u maju, a zatim će uslediti i druge pošiljke. Uprkos globalnoj nestašici vakcine protiv kovid-19, Kovaks neprekidno radi na tome da osigura da vakcine koje dobije distribuira u kratkom roku i efikasno”, naglasio je Kluge.

Kako je rekao, na osnovu Kovaksove projekcije broja vakcina iz aprila 2021. godine, očekuje se da će do kraja godine biti isporučen predviđeni broj vakcina.

On je zahvalio ministarki Ankici Gudeljević i njenim saradnicima iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine na koordinaciji napora Kovaksa, kao i ministru zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Vjekoslavu Mandiću i ministru zdravlja Republike Srpske Alenu Šeraniću što su osigurali da zemlja bude spremna za prihvatanje vakcina protiv kovid-19, prenosi Klix.ba.

Na pitanje kako komentariše odluku EU da, dok ne završi vakcinaciju na svojoj teritoriji, neće podeliti vakcine s onima koji se nalaze izvan EU, uključujući i BiH, Kluge je rekao da SZO ima jasan stav o tome kome prioritetno ponuditi vakcinu protiv kovid-19: zdravstvenim radnicima, starim osobama, osetljivim grupama i svima koji rade u zajednici, uključujući osoblje u nastavi.

“Ovde se ne radi samo o tome da se osigura pravičnost između zemalja, nego i u okviru jedne zemlje, pri čemu će se voditi računa da, u pogledu pristupa i primene vakcine, ne budu zanemareni oni koji nisu dobili dovoljne količine”, naglasio je.

Kluge je dodao da se uz pristup vakcinama preko instrumenta Kovaks, vakcine isporučuju i preko aranžmana EU u koordinaciji Austrije.

“Pomoć drugih zemalja i diplomatski napori koje vaša zemlja ulaže u osiguravanje dodatnih vakcina – između ostalog, kroz nastojanja vlada i institucija nadležnih za zdravstvo u Bosni i Hercegovini da vakcinu nabave direktno – zajedno jačaju našu sposobnost da zaštitimo one koji se nalaze pod najvećim rizikom”, naglasio je Kluge.

SZO pomno prati kretanja i dalje podstiče sve zemlje da rade na pravičnom pristupu i distribuciji te poziva na panevropsku mobilizaciju – kroz podelu vakcina – sa ciljem da se pandemija zaustavi, poručio je direktor Regionalne kancelarije SZO za Evropu Hans Kluge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.