U trendu

Knaus priznao grešku u „norveškom“ modelu za Balkan

BRISEL – Direktor Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus priznao je da je pogrešio kada je nedavno predložio „norveški model“ za Zapadni Balkan.

„Napravili smo grešku, ne, dve greške kada smo predstavili norveški model na Balkanu“, objavio je Knaus na Tviteru.

Ovaj ugledni analitičar je u analizi, koju je objavio posle francuskog veta na datum otpočinjanja pregovora Severne Makedonije i Albanije, naveo da bi Unija trebalo da ponudi zemljama Zapadnog Balkana mogućnost da se priključe jedinstvenom tržištu poput Norveške.

Sada navodi da je pogrešio jer su pojedinci mogli da zaključe da time želi da signalizira građanima Zapadnog Balkana da treba da odustanu od EU, što, kaže, nije bila namera.

Prijatelji sa kojima, kako kaže, godinama, ako ne decenijama sarađuje na promovisanju evropske integracije Zapadnog Balkana imali su razloga za iznenađenje i uznemirenost.

„Prvu grešku smo napravili pre tri nedelje posle veta Francuske na otvaranje pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kada smo analizu o tome nazvali „Norveška na Balkanu“, objašnjava Knaus u video klipu.

Prema njegovim rečima, Norveška je sjajno mesto gde može puno toga da se nauči, između ostalog i to da korist od jedinstvenog tržišta ne žele samo zemlje poput Estonije, Poljske, Rumunije, već i one bogate.

Ali, dodaje, Norvežani su odlučili da se ne pridruže EU i tim paralelama je na izvestan način signalizirano građanima Balkana da treba da odustanu od svojih snova, što ESI nikako nije želeo.
„Trebalo je da ga (model) nazovemo Finska na Balkanu, jer je Finska išla istim putem kao Norveška i pridružila se Evropskoj ekonomskoj zajednici 1994. godine, da bi godinu dana kasnije postala članica EU“, dodaje Knaus.

Druga greška, kaže Knaus, bio je trenutak objavljivanja njegovog teksta kada su ljudi bili u šoku smatrajući da je EU prekršila obećanje.

„Možda da smo sačekali nedelju kasnije jasno bi bilo ono što smo mislili, a to je da sa francuskim vetom ne umire obećanje prijema, već kredibilitet procesa u kojem zemlje članice EU mogu da upotrebe veto u bilo kojoj fazi“, naveo je on.

„Taj proces je diskreditovan i treba ga zameniti a debata o tome mora da počne sada. Nadam se da ga nismo otežali“, zaključio je Knaus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.