U trendu

Knežević: CG nema operu, ali ima ANB

PODGORICA – Poslanik DF-a i predsednik parlamentarnog Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević izjavio je na početku današnje sednice da se plaši da je ovih dana i nedelja bezbednosna situacija toliko kuliminirala da posledice mogu biti nesagledive.

Knežević je to rekao obrazlažući inicijativu o kontrolnom saslušanju potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovica, v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Dejana Vukšića i šefa specijalnog policijskog odeljenja Dragana Radonjica povodom aktuelnih dešavanja u bezbednosnom sektoru.

„Moram da iskažem zabrinutost zbog ćutanja određenih institucija, ali još više zbog konfuzija kada se određene institucije oglase“, rekao je Knežević.

Ukazao je Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB), čast pojedincima, uvek bila politizovana, ali da on kao poslanik neće dozvoliti da Agencija postane, kako je naveo, „Crnogorsko narodno pozorište ili opera“.

„Doduše, mi u Crnoj Gori nemamo operu, ali imamo ANB“, ironično je primetio Knežević.

Istakao je da kada je početkom godine otkrivena afera prisluškivanja mitropolita, političara i novinara, nije bilo ekspresne reakcije da se pronađu nalogodavci.

Podsetio je da kada su Andrija Mandić i on bili pet godina na merama tajnog nadzora i optužio bivše čelnike ANB-a da su učestvovali u „montaži državnog udara 2016.“.

Rekao je da niko ne reaguje kada optužuje ANB za to, kao što nisu reagovali kada je Specijalno policijsko odeljenje optužio da su učestvovali u montaži dokaza postavljenih u kući policijskog funkcionera Siniše Stojkovića i tražio da ispitaju da li je to plaćao ANB.

„Međutim, sada kada se otkrilo da je prisluškivan Katnić, sada nastaje teatar. Ovde svako svakoga prisluškuje – kriminalni klanovi između sebe, i ANB za potrebe klanova i nalogodavaca, policija je prisluškivala ANB, Vojna bezbednost prisluškivala policiju. Ovde je problem što je prisluškivanje Milivoja Katnića trajalo godinama unazad i on je to verovatnom znao“, rekao je Knežević, prenele su podgoričke Vijesti.

Knežević je rekao i da mu je Katnić jednom rekao da misli da ga prisluškuju.

On je poručio svom kumu Milivoju Katniću da će mu olakšati u istrazi i istakao:

„Dejan Peruničić je mogao da prima naloge samo od dvojice ljudi – Mila Đukanovića i Duška Markovića, sve ostalo za njega je boranija“.

Pozvao je SDT da Peruničiću da status svedoka saradnika i istakao da će sigurno biti kredibilniji od Saše Sinđelića i ostalih „jadransko jonskih“ svedoka saradnika u predmetu za pokušaj „državnog udara 2016.“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.