U trendu

Knežević: Situacija u bezbednosnom sektoru sve gora i gora

PODGORICA – Predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore Milan Knežević upozorio je danas da je situacija u bezbednosnom sektoru sve gora i gora i da postoji opasnost da određene institucije sistema nadležne za borbu protiv organizovanog kriminala polako ulaze u monopolističke faze.

On je na današnjoj sednici Odbora poručio da je zbog hapšenja visokih policijskih službenika bio u obavezi da zakaže sednicu, kako je naveo, „čuvajući i Odbor i sebe od politizacije, jer se sve to dešavalo između dva kruga predsedničkih izbora“.

Knežević je istakao da je Odbor dužan da zauzme stav prema činjenici da je Uprava policije prema tvrdnjama SDT-a dominantno kriminalizovana. Posebno su ga zabrinule izjave smenjenog direktora Uprave policije Zorana Brđanina o pritiscima koje je trpeo od premijera Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića.
„To podriva nacionalnu bezbednost… Izjave (smenjenog direktora UP) Zorana Brđanina su uznemirujuće, pošto tvrdi da je trpeo ozbiljne pritiske od vlada Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića. Nije logično da jedan čovek dobija ordenje od premijera, učestvuje u sednicama Odbora, vodi najvažnije policijske akcije, a onda biva ekspresno uhapšen zato što postoje osnovi sumnje da je pripadnik organizovane kriminalne grupe (OKG). Zato mi nije bilo ni logično kad je uhapšen Rade Milošević, a hvalili smo se rezultatima njegovog rada dok je bio direktor Uprave prihoda i carina“, saopštio je Knežević.

On se osvrnuo na nedavno hapšenje pomoćnika direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejana Kneževića i zaključio da ko god dođe na sednicu Odbora, postoji mogućnost da bude smenjen ili uhapšen.

„Opšti utisak je da ko god dođe na ovaj Odbor iz bezbednosnog sektora, ili će biti smenjen ili uhapšen. Veće su vam šanse da budete smenjeni ili uhapšeni ako dobijete diplomu ili zahvalnicu, kao što je Knežević dobio od Abazovića… Osećam da stvari polako izmiču kontroli, i da ovaj Odbor mora zauzeti stav. Niko više ne zna ko je policajac, tužilac, kriminalac, ili je sve to – tri u jedan. Ovo opasno podseća na vreme za koje sam mislio da je za nama“, kaže Knežević.

Interesantno je, ističe, da smo na Odboru ispratili već dva direktora Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB), ispratili direktora Uprave policije (UP), i na dnevnom nivou proživljavamo haos u bezbednosnom sektoru, pa mi se nakad čini da je sadržajnije biti u Bahmutu i Hersonu, nego na sednicama Veća za nacionalnu bezbednost.

„Zbog toga sam danas glasao protiv izveštaja Veća, jer je tu jasno da ne postoji nikakva saradanja između UP, Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), Specijalnog policijskog odeljenja (SPO), da se božije zore ne zna ko s kim sarađuje, ko je bio na Skaj aplikaciji“, naveo je Knežević, preneo je podgorički portal Borba.

Odbor raspravlja o donošenju odluke da kontrolno sasluša predstavnike vlade, Tužilaštva i sektora bezbednosti povodom dešavanja u tom sektoru, a sednici ne prisustvuju poslanici DPS-a ,SD-a BS-a, SDP-a i albanskih stranaka koji ne učestvuju u radu Skupštine i njenih tela otkad je ona sredinom marta raspuštena ukazom odlazećeg predsednika države Mila Đukanovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar