U trendu

Ko u Mornarici SAD odbije vakcinaciju biće ražalovan

VAŠINGTON – Pripadnici Mornarice SAD koji odbiju da se vakcinišu protiv Kovida-19 biće udaljeni iz vojske i mogli bi izgubiti neke od beneficija koje veterani uživaju, saopštila je Mornarica.

Rok za potpunu vakcinaciju je 28. novembar. Mornar može da podnese zahtev za izuzeće iz medicinskih ili verskih razloga, ali ako taj zahtev bude odbijen, mora da počne sa vakcinacijom u roku od pet dana od dobijanja te odbijenice.

„Posle tog roka, komande će poceti da ih obrađuju za otpuštanje“, rekao je šef službe za odnose sa javnošću pomorskog osoblja MC1 Mark Faram, navodeći poštovanje vakcinacije kao uslov za operativnu spremnost, prenosi Glas Amerike.

Mornari koji odbiju vakcinu takođe mogu da izgube beneficije za obrazovanje, unapređenja i bonuse.

Više od 99 odsto aktivnih mornara primilo je najmanje jednu dozu vakcine protiv Kovida 19, a 95 odsto pripadnika tih snaga je potpuno vakcinisano. Rezervni mornari imaju rok do 28. decembra da se vakcinišu.

Zvaničnik mornarice rekao je u utorak Glasu Amerike da je mornarica do sada odobrila šest trajnih medicinskih izuzeća.

Sekretar za odbranu Lojd Ostin izdao je dopis 25. avgusta u kojem se od pripadnika službe zahteva da se vakcinišu protiv Kovida 19 ili da se suoče sa kaznama, ostavljajući rokove za poštovanje vakcinacije filijalama službi.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je novinarima u sredu da ministar odbrane Lojd Ostin „podržava“ najnoviju političku odluku Mornarice.

Podaci dostavljeni Glasu Amerike iz ogranaka vojne službe u utorak pokazuju da je 97 odsto vazduhoplovnih i svemirskih snaga, 95 odsto vojske i 94 odsto marinaca potpuno ili delimično vakcinisano.

Aktivne trupe vakcinisane su po mnogo većoj stopi od svojih kolega iz rezervnog sastava i garde, od kojih neki imaju rokove do 30. juna 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar