U trendu

Kočan: Non-pejper potencijalno negativan za Sloveniju

LJUBLJANA –
Otkrivanje tzv. non-pejpera o promeni granica na Zapadnom Balkanu ima „potencijalno izuzetno negativan uticaj“ na predstojeće slovenačko predsedavanje Savetom EU , izjavio je danas istraživač iz Centra za međunarodne odnose na ljubljanskom FDV Faris Kočan.

Prema njegovim rečima, Slovenija zauzima novi pristup prema BiH da bi olakšala rešavanje otvorenih graničnih pitanja sa Hrvatskom.

Kočan kaže da su non-pejperi vrlo zgodna stvar u praksi, jer – kad nešto pođe po zlu, kao što je išlo u ovom slučaju – vi ih naravno poričete, jer o tome nema zvaničnih tragova.

Ali ovog puta, ističe Kočan, dokument je procurio u javnost i postao „politička realnost“ i pre nego što je postao prihvatljiv na političkom nivou.

Stoga je njegov potencijal dobio na težini u konceptualnom smislu, kaže Kočan za STA.

Istovremeno, njegovo otkrivanje ima „potencijalno izuzetno negativan uticaj na slovenačko predsedavanje Savetom EU“ , ocenjuje Kočan.

Naime, Slovenija je kao zemlja ograničenih kapaciteta u EU prepoznata pre svega kao dobar poznavalac Zapadnog Balkana, gde bi trebalo da igra ulogu pozitivne sile.

„U ovom slučaju, međutim, zagovaramo ideje koje su bile sastavni deo političke mašte tokom 1990-ih, koje su dovele do krvavih ratova na Balkanu“, kazao je Kočan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.