U trendu

Kocijas: Gruevski se pretvarao

ATINA – Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski se pretvarao da ne želi rešenje spora o imenu, izjavio je šef grčke diplomatije Nikos Kocijas, reagujući na poverljive diplomatske komunikacije Vikiliksa koje ukazuju na to da je Makedonija bila spremna da još 2008. godine prihvati promenu imena.

„Poznato je da Gruevski nije želeo ikakvo rešenje o sporu imena. Kako bi se rugao međunarodnim igračima, pretvarao se da je prislijen na kompromis. Niko mu nije verovao. Sem, ako se prisetimo, gospodin Micotakis“, rekao je Kocijas.

Oglasio se i Micotakis koji je današnju objavu Vikiliksa, koju je preneo Katimerini, nazvao tragičnom:

„Danas saznajemo od Vikiliksa da je Skoplje od 2008. godine tražilo da se država preimenuje u ‘Severnu Makedoniu’, a da njihove ljude naziva ‘Makedoncima’, koji navodno pričaju ‘makedonskim’ jezikom’ i to na najtragičnijji način potvrđuje ono što ja već mesecima pričam – Da su premijer Cipras, ministar odbrane (Panos) Kamenos i Kocijas želeli da predstave svoj izuzetno štetan sporazum po Grčku uspehom, a koji je zadovoljio ono što Skoplje traži godinama i koji je odbila svaka prethodna vlada.“

On je ponovio da Nova demokratija neće ratifikovati ovaj sporazum, prenosi „Katimerini“.

Grčka i Makedonija postigli su ove godine sporazum o sporu imena Makedonije, koji su svetski mediji nazvali „istorijskim“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.