U trendu

Kod Velike Kladuše nekoliko stotina migranata, žene i deca

SARAJEVO – U improviziranom migrantskom kampu nedaleko od Velike Kladuše nalazi se nekoliko stotina osoba među kojima je mnogo žena i dece, a dolaskom jeseni, kiša i niskih temperatura, znatno su pogoršani životni uslovi za sve one koji nisu smešteni u migrantskim centrima na području ovog kantona.

Mnogi od njih i dalje se nadaju da će uskoro uspeti da pređu granicu s Hrvatskom i uputiti se u neku od zapadnih evropskih zemalja, gde ih čekaju članovi porodice i prijatelji.

Služba za poslove sa strancima BiH, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova USK, ranije je najavila uklanjanje divljih kampova na području Bihaća i Velike Kladuše, u kojima borave migranti, a koji su smešteni u šumovitim i brdovitim područjima u blizini granice s Hrvatskom.

Prema procenama sigurnosnih službi, na području Unsko-sanskog kantona boravi oko 1.500 migranata, prenosi sarajevski portal Klix i dodaje da je za nadati se da će svi do dolaska zime i snegova imati adekvatan krov nad glavom i obezbeđenu hranu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.