U trendu

Kolege ubijene ruske novinarke kritikuju vlasti što 15 godina nisu otkrile nalogodavca

Kolege ubijene ruske istraživačke novinarke Ane Politkovske danas su kritikovali vlasti Rusije što nisu otkrile naručioca ubistva, navodeći da je zvanična istraga suštinski obustavljena.

Politkovska, nagradjivana u inostranstvu za izveštavanje o zloupotrebama ljudskih prava u ruskoj republici Čečeniji, ubijena je pre tačno 15 godina u Moskvi, u liftu zgrade u kojoj je živela.

Moskovski sud je 2014. osudio počinioca i još tri Čečena umešana u ubistvo Politkovske, kao i bivšeg policajca iz Moskve kao njihovog saučesnika.

Drugi policajac umešan u ubistvo postigao je dogovor sa vlastima o saradnji, zbog čega je dobio manju kaznu.

Zaposleni u listu Novaja gazeta, za koji je Politkovska radila, danas su kritikovali vlasti što nisu utvrdile ko je naredio ubistvo, i ukazali da prema važećim odredbama nalogodavac ne može biti kažnjen kada od zločina protekne više od 15 godina, osim ako sud ne odluči drugačije.

Urednik lista Novaja gazeta Dmitrij Muratov rekao je da je potraga za nalogodavcem davno obustavljena, iako se vlasti pretvaraju da je u toku.

„Nažalost, nema istrage koja je u toku. Mi čak ne znamo ni kada je istražitelj poslednji put dodirnuo taj krivični predmet“, kazao je Muratov za Asošiejted pres.

Upitan o neuspehu vlasti da pronadju nalogodavca ubistva, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da takvi napori iziskuju dosta vremena.

„Prioritetan zadatak je da osiguramo neupitno kažnjavanje za takve zločine“, rekao je Peskov novinarima, upitan da li će Kremlj podržati ukidanje odredbe o nekažnjavanju nalogodavca posle proteka 15 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar