U trendu

Komi: Bajden treba da pomiluje Trampa i tako smiri tenzije

VAŠINGTON 14.januara (Tanjug) – Bivši i direktor američkog Federalnog istražnog biroa Džejms Komi smatra da bi novi predsednik Džo Bajden trebalo da razmisli o pomilovanju Donalda Trampa zbog nereda na Kapitolu, kako bi ga uklonio iz javnosti i „izlečio zemlju“ od podela, iako lično veruje da je odlazećem predsedniku „mesto u zatvoru“.

Na pitanje novinara BBC-a da li bi Bajden trebalo da pomiluje Trampa na isti način kao što je Džerald Ford to učinio sa Ričardom Niksonom posle Votergejta 1974. godine, Komi je rakao da bi to bilo dobro za smirivanje tenzija u državi, jer će tužilaštvo samo zadržati Trampa u centru pažnje javnosti

„Očigledno je da mu je mesto u zatvoru „, rekao je Komi o bivšem predsedniku koji ga je u toku svog mandata otpustio ,i dodao da bi Bajden trebalo da pomiluje svog prethodnika, kako bi se smirile strasti i kako bi, kako je rekao, „Amerika mogla da ozdravi“, prenosi Dejli Mejl.

Komi je tokom itervjua rekao da mu je „pozlilo“ zbog prošlonedeljnog napada na Kapitol i da ga je razljutila reakcija kako je rekao „opuštenog obezbeđenja“ koje je Trampovim pristalicama omogućilo da uđu u Kongres, piše Dejli Mejl.

Bivši direktor FBI je rekao da bi se posmatrano sa bezbednosnog aspekta Trampove pristalice mogle nazvati „domaćim teroristima“ zbog napada na Kapitol i tvrdi je da bi opoziv Trampa bio dobar za Sjedinjene Države, jer je svojim nepoštovanjem zakona bivši predsednik degradirao samu funkciju koju je obavljao.

Na pitanje da li očekuje nove nerede tokom stupanja na dužnost novog predsednika, Komi , koji je vodio FBI tokom dve inauguracije, rekao je da pretnja postoji, ali da je potpuno uveren da će ova ceremonija proteći bez problema.
„Ovaj događaj je za američke službe ,nešto kao Superboul za bezbednost, rekao je Komi ,aludirajući na finalnu utakmicu nacionalne fudbalske lige u SAD i dodao da službe znaju kako treba da reaguju , ali istovremeno je svestan da je mogućnost novih nereda realna,navodi britanski list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.