U trendu

Komisija američkog Kongresa: Tramp svesno delovao protiv zakona

VAŠINGTON – Posebna komisija američkog Kongresa, koja ispituje ulogu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i njegovih pristalica u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine, došla je do konačnog zaključka da je Tramp svesno delovao protiv zakona da bi preokrenuo rezultat američkih izbora.

Devetočlana komisija Kongresa, u kojoj većinu čini sedam demokrata, je u ponedeljak preporučila Ministarstvu pravde SAD da optuži Trampa da je počinio četiri krivična dela, od kojih je jedno potpomaganje pobune, prenosi Rojters.

Komisija je istraživala ovaj slučaj 18 meseci, saslušala preko hiljadu svedoka i analizirala preko milion dokumenata, a svoj zalčjučak i obrazloženja je donela u dokumentu od 845 stranica.

U zaključku, komisija predlaže da među optuženima pored Trampa budu i njegovi advokati i savetnici Džon Istmen, Rudolf Đulijani, Džefri Klark, Kenet Česebro i Mark Midous.

Ministarstvo pravde nije u obavezi da prihvati preporuke komisije Kongresa, navodi Rojters.

Donald Tramp, koji je već najavio kandidaturu na predsedničkim izborima 2024. godine, odbacuje sve optužbe, a članove komisije je nazvao „bitangama i lupežima.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar