U trendu

Komitet: Rekordna godina po uhapšenim novinarima

RIM – Prema saopštenju Komiteta za zaštitu novinara, do .1. decembra ove godine 274 novinara širom sveta su završili u zatvoru zbog svog posla, piše agencija Ansa.

Drugu godine zaredom na prvom mestu je Kina, gđe je ove godine 47 novinara svih medijskih kuca zatvoreno, zatim Turska koja je u zatvor poslala 37, Egipat 27 i Saudijska Arbija 24 novinara.

U Iranu je ove godine 15 novinara uhapšeno, a jedan od njih, Ruholah Zam, pogubljen je pod optužbom da je širio lažne vesti i špijunirao za stranu zemlju.

U izveštaju organizacije čije je sedište u Njujorku, piše da su ove godine “novinari radeći svoj posao bili pod još većim pritiskom političara, jer su mnoge vlade, nastojeći da prikriju stvarnu epidemiološku situaciju zbog pandemije kovida19, optuživali i zatvarali novinare”.

Generalni sekrerat Ujedinjenih Nacija Antonio Guterš je povodom objavljivanja izveštaja pozvao vlade da odmah puste na slobodu novinare uhapšene samo zato što su radili svoj posao.

“U našem svakodnevnom životu mediji i novinari su neophodni prilikom donošenja odluka, a u vreme pandemije kovida19 još više, jer tačna informacija je cešto odlucujuća između života i smrti”, rekao je Guteres povodom objavljivanja izveštaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.