U trendu

Komšić i Daferović od Šmita traže rešenje za požare

SARAJEVO – Krnje Predsedništvo BiH, koje čine Željko Komšić i Šefik Džaferović, pozvalo je danas Kristijana Šmita nametnutog visokog predstavnika da se uključi u rešavanje situacije u vezi sa gašenjem požara u BiH.

Komšić i Džaferović su pozvali Šmita da iskoristi svoj autoritet i ovlašćenja kako bi se mogle upotrebiti letilice kojima raspolaže BiH, bilo vojne, bilo civilne, kao i da se, kako je saopšteno iz Predsedništva, omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtevaju.

„Predsedništvo BiH primilo je k znanju informaciju Ministarstva bezbednosti BiH o delovanju kanadera iz Republike Hrvatske na gašenju požara u Širokom Bregu, na osnovu bilateralnog sporazuma između BiH i Republike Hrvatske“, navedno je u saopštenju.

Predsedništvo, navodi se, traži od Ministarstva bezbednosti BiH da u budućim situacijama ispita mogućnost angažmana letilica na gašenju požara i pomoći civilnim organima na teritoriji BiH.

„Takođe, od Ministarstva bezbednosti BiH se traži da nastavi sa ovakvom vrstom prakse, pozivajući se na bilateralne ugovore i sporazume sa susednim državama, kao i druge dostupne međunarodne mehanizme i da hitno reaguje, u slučaju bilo kakve dojave, u gašenju požara na teritoriju BiH“, navedeno je u saopštenju.

Sednici nije prisustvovao Milorad Dodik, srpski član Predsedništva, koji ne osnovu postignutog dogovora svih političkih partija u Republici Srpskoj bojkotuje tu državnu instituciju.

Bojkot državnih institucija BiH iz Republike Srpske dogovoren je pošto je bivši visoki predstavnik Valentin Incko nametnuo izmenjeni zakon kojim se negiranje navodnog genocida u Srebrenici tretira kao krivično delo za šta su predviđene višegodišnje zatvorske kazne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.