U trendu

Komšić i Džaferović: Lavrov nije ispoštovao BiH

SARAJEVO – Članovi Predsednistva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, koji bojkutuju susret sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Sarajevu, kažu da su to učinili zato što ruski zvaničnik nije poštovao institucije i Ustav BiH.

Džaferovć i Komšić su to rekli na zajedničkoj konferenciji u Predsedništvu BiH, gde su u tom trenutku razgovarali Lavrov i srpski član Predsedništva i predsedavajući Predsedištva BiH Milorad Dodik.

Rekli su da su nameravali da odu na sastanak sa ruskim ministrom i da mu kažu sve što imaju, ali su se, ipak, odlučili za zajedničku konferenciju za novinare, jer to, smatraju, ima veću težinu.

Kao razloge nepoštovanja institucija BiH, naveli su to što tokom sinoćnjeg susreta Lavrova sa Dodikom u Istočnom Sarajevu nije bilo simbola BiH, ali i nekih izjava Lavrova, posebno ona kojom pozdravlja Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti u slučaju da BiH pristupi nekoj od asocijacija, u ovom slučaju NATO.

Komšić je ocenio da je Lavrov, kao iskusni diplomata, čiji potezi su unapred isplanirani salju određenu poruku.

A te poruke Lavrova nakon susreta sa Dodikom, Komšić i njegov kolega Džaferović doživljavaju kao „nipodaštavanje i negiranja institucija BiH“.

„Lavrov kao savršeno informisan morao je da zna da takvu odluku mogu doneti samo državni organi BiH“, rekao je Komšić, uz podsećanje da je BiH donela odluku o pristupanju EU i NATO.

Komšić je rekao da je opredeljenje BiH da ima dobre odnose sa Rusijom, ali da, kako je kazao, istovremeno očekuju da onaj koji predstavlja Rusku Federaciju postuje institucije i ustavni sistem BiH.

Komšić je pomenuo i oglašavanje portparola Lavrova na društvenim mrežama objavom sa „jednom vrste pretnje“ izrečene diplomatskim jezikom.

„Ne možemo graditi odnose na taj način“, rekao je Komšić.

Džaferović se složio sa svim što je izjavio Komšić i istakao da je ovim potezom žele da očuvaju dostojanstvo i ponos svoje domovine BiH.

„RF je velika država, svetska sila, BiH to nije ali je važna i značajna država u svetu. Imamo svoj ponos i želimo da kaže šta mislimo u datom trenutku“, rekao je.

Izjave Lavrova se, kaže, već duže vremena ponavljaju kroz izjave ambasadora Rusije u BiH.

Džaferović je ustvrio da poštuje Dejtonski sporazum i dodao da, ako ga poštuje i Lavrov, onda je nžno poštovati kontinuitet BiH i njene institucije, zastavu i simbol države, što, kaže, sinoć nije bio slučaj.

Poštovati Dejtonski sporazum znači poštovati i sve njegove anekse, od kojih se jeda odnosi i na Visokog predstavnika, koji ne može da ode iz BiH dok se ne donesu ustavne promene.

Džaferović tvrdi da odlazak Visokog predstavnika iz BiH traže oni koji se zalažu za secesiju.

Ponovio je da Visoki predstavnik ne može da napusti BiH, da treba da se ne usvoje ustavne promene, jer, kako tvrdi, država ne može da funkcioniše po aktuenom Ustavu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar