U trendu

Komsic: Nece biti reorganizacije BiH na etnickom principu

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je danas da zaključci Hrvatskog nacionalnog sabora, osim što su izraz još jedne političke ucene pod pokroviteljstvom HDZ-a, neprihvatljivi su građanima BiH.

Komšić je HNS-u poručio da se reorganizacija zemlje kroz etničku federalizaciju, „kako bi se ostvarili ratni ciljevi u mirnodopskim uslovima“, neće nikada desiti.

„Takvima treba uputiti veoma jasnu i nedvosmislenu poruku da federalizacije Bosne i Hercegovine neće biti, na etničkom ili bilo kom drugom osnovu. Bosna i Hercegovina i onako trpi zbog loše unutrašnje organizacije, tako da svaka regionalizacija zemlje može biti samo na racionalnim osnovama, ali regije nisu etnički utemeljene i da nemaju ovlašćenja za vršenje zakonodavne, izvršne i sudske vlasti“, naveo je Komšić, prenosi Klix.ba.

Što se tiče izbora u BiH, on kaže da će ih biti, „ma koliko se neko trudio da ih ne bude, da ih odloži ili blokira“.

Bojkot izbora, dodaje, jeste pravo koje HDZ može da iskoristi ali blokada ili onemogućavanje izbora predstavljalo bi krivično delo.

„Zato HDZ-u, Čoviću i njihovoj ekipi treba zaklon iza nevladine organizacije HNS, da bi se eventualna krivična odgovornost raspodelila između njih, što u svako slučaju ne može da i h abolira ako posegnu za blokadom izbora kao političkim sredstvom“, dodaje Komšić.

Hrvatski narodni sabor usvojio je juče sedam zaključaka o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini u kojima se, pored ostalog, navodi da „neće biti ispunjeni formalno-pravni uslovi za održavanje izbora sve dok se ne bude izmenio postojeći Izborni zakon BiH“.

Takođe je usvojeno i da će, ako se nastavi proces „dekonstituisanja hrvatskog naroda“, HNS pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH „kojom će se obezbediti potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar