U trendu

Komšić: Stav BiH u skladu sa Poveljom UN i ŠP za EU

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, u vezi s navodima o potrebi da Bosna i Hercegovina zauzme stav o vojnoj intervenciji Rusije u Ukrajini, uputio je instrukciju ministarki spoljnih poslova Biseri Turković u kojoj ukazuje da je BiH kao članica UN i potpisnica Povelje UN.

Komšić smatra da je zato nepotrebno da se Predsedništvo BiH izjašnjava i glasa o primeni elementarnih principa međunarodnog prava definisanog u Povelji UN-a, kojom se zabranjuje napad na međunarodno priznate države clanice UN-a, kao i vojne aktivnosti usmerene prema državama članicama bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, prenosi portal Klix.

Takođe, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju izmedu BiH i EU i njenih država clanica govori da je BiH obavezna da preduzme korake kako bi se unapredili zajednicki stavovi o sigurnosti i stabilnosti u Evropi, ukljucujuci saradnju u oblastima obuhvacenim zajednickom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Komšić je naglasio da BiH kroz sprovođenje svojih spoljnopolitickih ciljeva treba da deluje u skladu sa obavezama koje proisticu iz zakljucenih i prihvacenih sporazuma i drugih međunarodnih instrumenata te clanstva u međunarodnim organizacijama i asocijacijama.

„Smatram kako je glasanje u Predsedništvu BiH o tome da li Bosna i Hercegovina treba ili ne treba da ispunjava međunarodne obaveza koje je preuzela potpisivanjem citiranih medunarodnih akata, stoga nepotrebno. Predlažem vam da se u svojim daljim aktivnostima po pitanju agresije na Ukrajinu Ministarstvo spoljnih poslova BiH rukovodi pomenutim nacelima medunarodnog prava, koja su neupitna“, zakljucio je Komšić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.