U trendu

Komunisti u Moskvi tražili ukidanje elektronskog glasanja

MOSKVA – Stotine ljudi, nezdovoljni prošlonedeljnim parlamentarnim izborima, okupilo se danas na protestu u centru Moskve, sa porukom da im se vrati stari način glasanja.

Protest je organizovalo nekoliko poslanika, od kojih je većina iz Komunističke partije, koji su poručili da su prevareni u elektronskom načinu glasanja i zatražili da se taj sistem ukine, prenosi Rojters.

Policija je juče uhapsile neke opozicione aktiviste i upozorila da će prekinuti sve neodobrene skupove ovog vikenda, nakon što je opoziciona koalicija, nezadovoljna ishodom parlamentarnih izbora održanih ove nedelje pozvala pristalice da se okupe u Moskvi.

Komunisti, koji se smatraju „sistemskom“ opozicijom koju Kremlj „toleriše“, pozvala je glasače da u subotu razgovaraju sa poslanicima partije ,a zahtevali su i da rezultati glasanja u Moskvi budu revidirani.

Međutim, na današnjem protestu Komunista, kome je prisustvovalo više stotina ljudi, nije bilo novih hapšenja.

Ruska Centralna izborna komisija potvrdila je juče rezultate izbora za Državnu Dumu, održanih od 17. do 19. septembra, prema kojima je Jedinstvena Rusija predsednika države Vladimir Putina, dobila najviše mesta, 324 od 450.

Kremlj je saopštio da namerava da elektronsko glasanje, koje je korišćeno u Moskvi za ove izbore, kao i u nekoliko drugih regiona, proširi na celu zemlju na narednim glasanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.