U trendu

Konasenkov o biolaboratorijama u UKR koje finansiraju SAD

MOSKVA – Biolaboratorije koje finansiraju SAD u Ukrajini eksperimentišu sa virusom korona kod slepih miševa, rekao je danas novinarima portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

„U biolaboratorijama koje su stvorene i finansirane u Ukrajini, kako pokazuju dokumenti, vršeni su eksperimenti sa uzorcima korona virusa slepih miševa“, rekao je on, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, od posebnog interesa su detaljne informacije o američkoj implementaciji projekta proučavanja prenosa patogena divljih ptica koje migriraju između Ukrajine, Rusije i drugih susednih zemalja.

Prema dokumentima, američka strana je planirala da prouči patogene kod ptica, slepih miševa i gmizavaca i mogućnost da ove životinje nose afričku svinjsku kugu i antraks, istakao je Konašenkov.

„Svrha ovog i drugih bioloških istraživanja u Ukrajini koje finansira Pentagon je bila da se stvori mehanizam za tajnu distribuciju smrtonosnih patogena“, dodao je on.

Ranije je Stejt department saopštio da SAD nemaju laboratorije u Ukrajini, ali je pre toga zamenica šefa odeljenja Viktorija Nuland, govoreći u Senatu, rekla da tamo postoje objekti za biološka istraživanja.

Prema njenim rečima, Kijev i Vašington rade na tome da spreče da oni padnu u ruke ruskih snaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.