U trendu

Konferencija avganistanskih vlasti i talibana u Moskvi

MOSKVA – U Moskvi se danas održava konferencija o Avganistanu, na kojoj su za istim stolom okupljeni predstavnici avganistanskih vlasti i talibana.

Otvarajući konferenciju, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da se nada da će sastanak otvoriti put mirovnim pregovorima, a predstavnik avganistanskog Visokog saveta za mir, nevladinog tela koje nadgleda mirovne napore, izneo je spremnost saveta da razgova sa talibanima i da je zatražio od njih da izaberu datum za početak pregovora.

„Razgovarali smo o temi direktnih razgovora sa talibanima i pitali ih da izaberu mesto i datum početka tih razgovora“, rekao je portparol Visokog saveta za mir Ehsan Tahiri, a prenosi TAS S pozivajući se na novinsku agenciju RIA.

Američka ambasada u Moskvi poslala je svog diplomatu da nadgleda ove razgovore.

Prvi pokušaj Rusije da održi konferencijuu septembru je propao nakon što su avganistanski zvaničnici odbili da prisustvuju konferenciji.

Ovog puta, avganistanska vlada nije poslala svoje ipredstavnike, ali konferenciji prisustvuju članovi mirovnog saveta, koji je postavila vlada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.