U trendu

Konferencija Republikanske jevrejske koalicije, donatori ne baš voljni da podrže Trampa

Republikanci koji razmatraju ulazak u trku za stranačkog kandidata za predsednika SAD okupiće se ovog vikenda u Las Vegasu, a uznemireni donatori i aktivisti otvoreno razmatraju da li da treći put uzastopce podrže Donalda Trampa (Donald Trump), koji bi da 2024. godine ponovo uđe u Belu kuću.

Tramp će biti jedini krupni pretendent na republikansku predsedničku nominaciju koji neće prisustvovati godišnjoj konferenciji lidera Republikanske jevrejske koalicije, događaja kojim nezvanično počinje sezona predizbora za stranačku predsedničku kandidaturu.

Bivši prvi čovek Amerike govoriće na konferenciji, ali samo preko video-veze, dok će se njegovi vodeći rivali u Republikanskoj stranci, guverner Floride Ron De Santis (Ron DeSantis) i bivši potpredsednik SAD Majk Pens (Mike Pence) lično obratiti skupu.

Tramp je pre nekoliko dana postao prvi kandidat koji je formalno krenuo u kampanju za predsedničke izbore 2024. godine.

Njegovi saveznici su se isprva nadali da će rana objava njegove kandaidature razvejati ozbiljnije izazove na stranačkim predizborima, ali to više nije verovatan scenario s obzirom da su najvažniji Trampovi lojalisti prošle sedmice poraženi na međuizborima za Kongres, guvernere i druge funkcije, u saveznim državama poput Arizone i Pensilvanije u kojima su izborne trke između Republikanske i Demokratske stranke po pravilu neizvesne.

Ionako oslabljen politički rejting Donalda Trampa unutar Republikanske stranke sada se dodatno sunovratio.

Bivši državni sekretar u nekadašnjoj Trampovoj administraciji Majk Pompeo (Mike Pompeo) poslao je uoči svog današnjeg pojavljivanja na konferenciji tvit, koji predstavlja sprdnju na jedan od Trampovih slogana: „Rečeno nam je da ćemo se umoriti od pobeđivanja. Ali ja sam umoran od poraza“.

Doduše, bivši predsednik SAD i dalje žanje dosta pohvala, pa je na primer izvršni direktor Republikanske jevrejske koalicije Mat Bruks (Matt Brooks) rekao kako „nema sumnje da ono što je predsednik Tramp postigao za četiri godine svog mandata u smislu jačanja američko-izraelskih odnosa – nema presedana“.

Takođe je ocenio da je Tramp bio „najproizraelskiji predsednik SAD svih vremena“. Međutim, dodao je Bruks u govoru, to može biti nedovoljno da se vodeći donatori Koalicije pridobiju i ovaj put.

„Za mnoge ljude koji prisustvuju ovoj konferenciji, ovde se radi o pitanju budućnosti. I za neke od njih, predsednik Tramp je odgovor. Što se drugih tiče, njih interesuje šta drugi imaju da kažu“, rekao je Bruks.

Trampu nisu potrebni krupni stranački donatori da bi treći put stigao do republikanske predsedničke nominacije, ali njihova nespremnost da ga podrže, barem za sada, mogao bi biti signal mnogo krupnijeg prestrojavanja u stranci koja je u proteklih šest godina gotovo u potpunosti definisala sebe kroz lojalnost prema Trampu.

Na konferenciji će u naredna dva dana govoriti Ron De Santis, Majk Pens, Majk Pompeo, kao i bivša ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli (Nikki Haley), guverner Merilenda Lari Hogan (Larry Hogan), guverner Nju Hempšajra Kris Sununu (Chris Sununu), senator sa Floride Rik Skot (Rick Scott) i lider republikanaca u Predstavničkom domu Kongresa Kevin Makarti (Kevin McCarthy).

De Santis je jedan od glavnih Trampovih rivala. Pensa, bivšeg Trampovog potpredsednika, bivši šef krivi za to što mu nije pomogao da preokrene ishod predsedničkih izbora 2020. godine. Hogan i Sununu otvoreno kritikuju Trampa i smatraju ga odgovornim za izostanak očekivanih rezultata na nedavnim međuizborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar