U trendu

Kongo: Desetine hrišćana protestovalo zbog nasilja u istočnim regionima zemlje

KINŠASA – Desetine hiljada hrišćana izašlo je danas na ulice širom Demokratske Republike Kongo u znak protesta protiv nasilja u istočnim regionima zemlje.

Posle nedeljne službe, vernici u glavnom gradu Kinšasi i drugim većim gradovima su poslušali poziv katoličkih biskupa da uzmu učešće u maršu protiv sukoba sa pobunjeničkom grupom M23, za koju Kongo tvrdi da je podržava Ruanda.

Ruanda to negira, preneo je Rojters.

„Mi kažemo ne ratu, ne podeljenom Kongu“, rekao je Blejz Emanuil, vikar u parohiji Svete Jelisavete, koji je sa drugim sveštenicima predvodio procesiju u Montgafuli, jednom od najsiromašnijih delova Kinšase.

Demonstranti u Kinšasi pevali su i nosili transparente na kojima je, pored ostalog, pisalo „Ne licemerju međunarodne zajednice. DRK nije na prodaju“.

Mnogi u Kongu godinama optužuju Zapad da nije uspeo da pozove na odgovornost Ruandu za njenu navodnu ulogu u podsticanju nesigurnosti na istoku.

Na kraju marša u Montgafuli, demonstranti su pevali nacionalnu himnu, a sveštenik koji je držao zastavu Konga popeo se na stolicu da bi se obratio okupljenima.

„Mala zemlja se bori protiv nas“, rekao je otac Teofil Landu, misleći na Ruandu i dodao da iza toga stoje SAD i Evropska unija.

„Mi im poručujemo da moraju da zaustave licemerje“, istakao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar