U trendu

Kongres odbacio predlog za impičment Trampa

Predstavnički dom Kongresa SAD ubedljivom većinom odbacio je predlog demokratskog kongresmena za impičment predsednika Donalda Trampa zbog nedavnih rasističkih uvreda na račun četiri demokratske predstavnice, u glasanju koje je prikazalo koliko su demokrate podeljene po pitanju pokušaja da se Tramp ukloni pre izbora 2020.

Predlog teksaškog demokrate Ala Grina je odbačen sa 332 glasa dok je 95 kongresmena glasalo za impičment, a protiv predloženih mera je glasalo i tri petine demokrata.

Po tim rezultatima se može pretpostaviti, piše Asošiejted pres, da je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, demokrata, bila uspešna u naporima da spreči pokušaj impičmenta pre pribavljanja eventualnih dokaza koji bi pridobili javnost za smenu predsednika.

„Ima mnogo nezadovoljstva, s raznih strana. Ali nekad jednostavno morate da zauzmete stav“, rekao je Grin posle glasanja.

Svi republikanci su glasali protiv impičmenta.

„Ovo je jedino što su oni hteli da urade još od dana izbora“, rekao je u kratkoj izjavi lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti.

Tramp je pokušaj impičmenta nazvao „najsmešnijim projektom u koji je ikada bio uključen“.

On je rekao da je „ogromna većina protiv impičmenta završetak te priče“ i pozvao demokrate da se „vrate poslu“.

AP navodi da novije ankete pokazuju da se većina gradjana protivi impičmentu, a čak i kad bi Predstavnički dom izglasao impičment, što je jednako podizanju optužnice, Tramp bi na sudjenju u Senatu gotovo sigurno bio oslobodjen optužbi.

Kongresmen Grin je predlog za impičment podneo zbog Trampovih nedavnih komentara o četiri demokratske predstavnice kojima je poručio da se „vrate u svoje zemlje“. Poslanice Aleksandrija Okazio-Kortes, Ajana Presli, Ilhan Omar i Rašida Tlaib su pripadnice manjina, ali sve imaju američko državljanstvo i samo Omar nije rodjena u SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.