U trendu

Kongres podržao plan za posmatrački status Tajvana u SZO

VAŠINGTON – Predstavnički dom američkog Kongresa jednoglasno je usvojio zakon, kojim se od Stejt departmenta traži da podnese plan za pomoć Tajvanu da povrati status posmatrača u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), prenosi Rojters.

Zakon je izglasan sa 425 prema 0 glasova i biće upućen Beloj kući, gde se očekuje da će ga predsednik Džozef Bajden potpisati, nakon što je ova mera lane u avgustu dobila podršku i u Senatu.

Tajvan je isključen iz većine međunarodnih organizacija kao što je SZO, zbog protivljenja Kine, koja ostrvo smatra jednom od svojih provincija, a ne nezavisnom državom.

Ova mera nalaže američkom državnom sekretaru da donese strategiju kojom bi Tajpej dobio status posmatrača u Skupštini Svetske zdravstvene organizacije, telu koje donosi odluke SZO, a Tajvanu je taj status oduzet 2017, navodi Rojters.

SAD nemaju formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali su njihov najvažniji međunarodni sponzor i dobavljač oružja, što predstavlja stalni izvor napetosti između Pekinga i Vašingtona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar