U trendu

Konjević: CG će podržati aspiracije Kosova

PODGORICA/PRIŠTINA – Crna Gora će podržati aspiracije tzv. Kosova da postane deo određenih regionalnih inicijativa i da unapredi svoj status, izjavio je danas u Prištini ministar odbrane u tehničkoj Vladi Crne Gore Raško Konjević.

Konjević je to rekao nakon potpisivanja „Memoranduma o razumevanju i saradnji između dva ministarstva odbrane“, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Memorandum su potpisali Konjević i ministar u privremenim prištinskim institucijama zadužen za odbranu Armend Mehaj.

„Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji i države treba da rade na ostvarenju toga važnog cilja koji će doprineti bezbednosti i prosperitetu zemalja regiona u celini“, ocenili su potpisnici Memoranduma.

Crnogorski ministar odbrane je, dodaje se, istakao da ovaj dokument „otvara mogućnosti dodatne saradnje, zajedničkih aranžmana i razmene različitih iskustava, te da Crna Gora može biti od koristi Kosovu na polju neophodnih reformi, budući da je do članstva u Alijansi dugog već pet godina, prethodno morala proći kroz te procese“.

Mehaj je kazao da će potpisani Memorandum „proširiti obim saradnje u oblasti odbrane što će višestruko uticati na dobrobit, bezbednost, stabilnost i demokratiju dve zemlje, ali i regiona“.

“Crna Gora, kao naša susedna država i članica NATO-a, od velikog je značaja u našoj razvojnoj perspektivi”, kazao je Mehaj i dodao „da čvrsto veruje da će uloga crnogosrkih vlasti u realizaciji kosovskih državnih cieva i zajedničkih regionalnih interesa biti veoma velika“.

Izrazio je nadu da će, kako se navodi, „Crna Gora pružiti podršku da njegova zemlja dobije status članice“.

Podršku Crne Gore, kazao je, očekuju i u aktivnostima Prištine u nastojanjima da tzv. Kosovo postane članica u političko-vojnom programu NATO-a Partnerstvo za mir, što može biti važan korak na putu ka članstvu u Alijansu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar