U trendu

Konvoj cisterni sa iranskim gorivom stigao u Liban iz Sirije

BEJRUT – Konvoj cisterni koje nose iransko gorivo prešlo je granični prelaz iz Sirije ka Libanu u četvrtak rano ujutro, što je isporuka koju je organizovala grupa Hezbolah sa ciljem da se ublaži nedostatak goriva u Libanu.

Ova isporuka krši sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele Teheranu, nakon što je bivši predsednik Donald Tramp povukao SAD iz nuklearnog dogovora sa Iranom i svetskim silama 2018. godine, preneo je AP.

Uvoz goriva je predstavljen kao pobeda Hezbolaha, koji je, umesto vlade, uskočio da snabdeva zemlju gorivom od Irana, pošto se vlast mučila sa nedostatkom goriva prethodnih nekoliko meseci, dodaje američka novinska agencija.

Prvi iranski naftni tanker stigao je u sirijsku luku Banijas u nedelju sa dizelom koji je istovaren u sirijska skladišta i kasnije je prebačen kopnom do Libana.

Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah rekao je tokom televizijskog govora ranije ove nedelje da tanker nije direktno isporučio gorivo u Liban, kako bi izbegao rizik od sankcija za Liban.

Hezbolahova televizija Al-Manar opisala je da se „transportom cirsterni razbila američka opsada“, dodavši da je 20 velikih cisterni, od kojih je svaka nosila po 50.000 litara prešlo granicu u četvrtak, na putu su ka libanskom gradu Balbek, gde će Hezbolah početi da deli gorivo.

Veliki nedostaci u gorivu su paralisali zemlju, što je došlo i do isključenja struje koje su naškodile radu bolnica i pekara.

Nasralah je ranije rekao da će dizel biti distribuiran javnim bolnicama, domovima za stare, sirotišstima, vodovodu i libanskom Crvenom krstu.

On je dodao da će ostali dobiti gorivo po niskim cenama, a to su privatne bolnice, fabrike za proizvodnju medicinskih sredstava, pekare i korporacije koje prodaju hranu.

Najavio je i da će još cisterni sa dizelom i gasom stići narednih nedelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.